Вінницька облдержадміністрація розробила та впровадила Обласну цільову соціальну програму національно-патріотичного виховання на 2017-2020 роки, яка була однією з перших обласних програм національно-патріотичного виховання в Україні та за оцінками Міністерства молоді та спорту визнана однією з найкращих в країні.

Це стало можливим завдяки тристоронній роботі представників громадських організацій патріотичного спрямування, органів виконавчої влади та силових і спеціальних структур, які являють собою дієву Координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Наталя Заболотна повідомила про стан виконання програми національно-патріотичного виховання за 2017-2020 роки і проінформувала про стан підготовки аналогічної програми на 2021-2025роки.

В рамках виконання Програми у Вінницькій області було започатковано проведення низки заходів, спрямованих на формування та утвердження української громадянської ідентичності на основі єдиних національних цінностей – самобутність, воля, соборність, гідність. Серед них: Обласний фестиваль «Лицарський турнір пам’яті Максима Шимка»; Культурно-просвітницький лекторій «Свій/чужий/інший». Міжнаціональні відносини: український вимір та регіональні контексти»; Літня школа «Друга світова війна: переосмислення»; Дитячо-юнацький спортивно-патріотичний табір «Героїв УПА»; Дитячо-юнацький патріотичний фестиваль мистецтв «Сурми звитяги»; військово-патріотичного спортивного вишкіл «Щит і меч» в наметовому таборі.

«Пишаємось, що у Вінницькій області за підтримки Міністерство молоді та спорту України та  Український культурний фонд було успішно  реалізовано Всеукраїнські заходи.

Сьогодні можна анонсувати, що протягом 2021 року задля продовження роботи у цьому напрямку заплановано започаткувати масштабний Обласний вишкільний табір національно-патріотичного спрямування; виокремити військово-патріотичне виховання в окремий напрям роботи, співпрацюючи з силовими структурами та з метою формування у молоді готовності до захисту України та підвищення престижу військової служби; продовжити роботу щодо надання підтримки громадським організаціям на реалізацію програм та проєктів для молоді у напрямку НПВ; продовжити проведення уже традиційних заходів, започаткованих протягом останніх років», - повідомила Наталя Заболотна.

За роки дії програми здійснюється підтримка пластового руху на Вінниччині – традиційно проводяться щорічні наметові табори «Берег Ріки», «Андріївські вечорниці», «Віфлеємський вогонь миру»; створено серію короткометражних фільмів «Регіональна історія 20 століття. Важливі сторінки (до 100-річчя Української революції 1917-1921 рр.)»; здійснено соціологічне дослідження у сфері національно патріотичного виховання, з метою визначення цінностей та потреб молоді Вінницької області.

«Проєкт Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на 2021-2025 роки вже розглянута та підтримана профільною комісією обласної ради. А 29 січня ця програма буде розглядатись на черговій сесії обласної ради. Впевнена, розуміючи важливість національно-патріотичного виховання, мої колеги - депутати обласної ради підтримають цю програму і робота буде продовжена», - зазначила Наталя Заболотна.